Wat doet je werkgever met het geld dat onder het loonbeslag valt?

De meeste werkgevers geven geen reden tot klagen bij de verwerking van loonbeslag maar je hebt er soms bij…! Misbruik van het vertrouwen dat een werknemer in zijn werkgever heeft komt helaas wel eens voor. Zie hier het geval van een hardwerkende chauffeur  met loonbeslag bij een klein transportbedrijfje.

De werknemer van het transportbedrijf heeft een hoog loon en goede onkostenregeling. Er ligt beslag op zijn loon (loonbeslag) en van wat er over blijft (de beslagvrije voet) en de onkostenvergoeding samen, kan hij nog steeds goed rondkomen. Loonstrookjes kreeg hij nooit en interesseren hem ook niet, ondanks het loonbeslag. Tot zijn bewindvoerder schuldsanering aanvraagt en het verschil ziet tussen de schuldopgave van de beslaglegger van nu met die ten tijde van het loonbeslag: €0,00 (geen verschil). Er is dus geen geld dat onder het loonbeslag op zijn loon is ingehouden bij de schuldeiser gekomen. 

De rapen zijn gaar want een paar duizend euro loonbeslag is niet bij een schuldeiser gekomen en dus blijken de inmiddels gekregen en bij de aanvraag ingediende loonstrookjes, van geen kanten te kloppen: Schuldsanering afgewezen en kort geding en bodemprocedure gestart tegen de werkgever want ook het vakantiegeld is wel “uitgekeerd” maar nergens terecht gekomen dan in de zakken van de werkgever. Bovendien had de schuldenlijst bij een goede afdracht van het loonbeslag een heel ander beeld moeten geven.

Als je dit gebeurt terwijl je geen tonnen schuld hebt maar “slechts” een paar duizend, dan denk je toch wel eens: “Wanneer ben ik nou eindelijk klaar, er ligt toch loonbeslag en wanneer kan dat er af?” Nooit als je zo door gaat.

Aandacht punten:

 1. Vraag altijd je loonstrookjes;
 2. Controleer je loonstrookjes altijd goed;
  op de diverse websites (ook belastingdienst, handboek loonheffing) is te
  vinden wat er op een loonstrookje moet staan een loonstrookje geeft heel
  wat meer informatie dan alleen wat er naar je bankrekening gaat. Er staan
  bijvoorbeeld ook opgebouwde rechten op;
 3. Bij twijfel vraag je een opgave bij de beslaglegger(s) of laat je bewindvoerder dat doen;
 4. Zorg dat je bewindvoerder altijd de laatste loonstrookjes heeft;
 5. Vraag een aanvullende uitkering aan als je (eens) te weinig verdient.

Kijk voor handige tips hier eens verder op deze website of bel 085-0160671 voor direct hulp bij berekening van de beslagvrije voet.